Hyppykäskyt

Alustus


Lupasin edellisessä kirjoituksessa kirjoittaa vähän hyppykäskyistä, mitkä käskyt meillä on käytössä ja miksi.

Nyt kun Vilan kanssa otin hyppykäskyt käyttöön, niin huomasin, että jos jokaiseen komentoon ottaa oman käskynsä, niin käskyjä saa ympättyä yhteen esteeseen vaikka ja kuinka.

En epäile etteikö koira voisi oppia useampia käskyjä, mutta enemmän huolettaa oma oppimiseni. Luulen etten varsinkaan vauhdissa pysty muistamaan mikä käsky tulee milloinkin, joten hyppykäskyjen tulee olla ensisijaisesti loogiset minulle itselleni.

En ottanut käyttöön oikeaa ja vasenta, niin kuin ehkä helpoin olisi ajatella. Minulla itselläkin saattaa nopeassa ajattelussa mennä ne sekaisin, enkä halua olla epälooginen käskyjen kanssa, joten päädyin opettamaan koiralle käskyt ohjaajaan päin ja ohjaajasta poispäin.

Hop

Vilalle hop käsky tarkoittaa että hyppää este ja jatka suoraan, tai hyppää este kokoamatta yhtään. Tämä on siis se tavallinen hyppykäsky jolla mennään vain eteenpäin.

Siksik

Siksik käsky puolestaan tarjoittaa koottua hyppyä. Hyppää hyppy kootusti ja käänny takaisin ohjaajaan päin. Peruskäännös hypylle.

Kierrä

Kierrä käsittää kaikki takaakierrot. Pohdinnan jälkeen en ottanut erillistä käskyä wrapp-takaakierrolle ja ristiin hypylle.
Halusin mahdollisimman vähän käskyjä hypylle ja mahdollisimman selkeäksi koiralle milloin este kierretään takaa ja tämän takia vain yksi käsky. Lisäksi koen että takaakierto on suhteellisen helppo rytmittää joko wrappiin tai ristiin hyppyyn, joten kierrä käsittää meillä molemmat.

Poispois

Sen sijaan in-ohjaus käsittää meillä kaksi erillistä käskyä, joista poispois on in-ohjaus wrapilla.

In-in

In-in on puolestaan perinteinen in-ohjaus ristiin hypäten eli koira hyppää hypyn ohjaajan puolelta.

Takanaleikkaus

Tämän sain prosessoitua viimeisimpänä. Ja tästä olen edelleen eri mieltä riippuen millä kellonlyömällä tätä kysytään minulta. Takanaleikkaus on meillä käskyllä ”mene” ja kattaa sekä suoraan hyppäyksen että kootun hypyn rytmityksestä riippuen.

Ensin ajattelin että opetan ohjaajasta poispäin kääntyvän suoran hypyn käskyllä ”veks” ja laakahypyn käskyllä ”mene”, mutta luovuin ensimmäisestä sen tarpeellisuuden takia. Tuollaisia ”veks”-käännöksiä tulee radoilla tehtyä todella harvoin ja olen tähän mennessä käyttänyt takanaleikkaustakin melkoisen vähän, joten uskon yhden käskyn riittävän siihen.

6 käskyä kaiken karsinnan jälkeen

Koen että minulla on nyt käytössä nykyagilityyn minimimäärä käskyjä hypylle, mutta silti niitä on käytössä 6. Hirmuinen määrä siis. Luulen että jonain päivänä tällekin vielä nauretaan, kun on keksitty seuraava menetelmä opetukseen, mikä se sitten mahtaakin olla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *