Vila

Lyyli

Täällä on ollut taas kirjoittelusta taukoa Lyylin mammaloman ja sen jälkeisen sairasloman takia. Lyyli oli jo hyvässä vaiheessa kuntoutumassa pentujen jälkeen, kun se satutti tavallisella lenkillä vapaana juostessaan varpaansa ja joutui pidemmälle sairaslomalle. Kuntoutusaika haluttiin tietysti käyttää hyödyksi ja Lyylille alettiin suunnittelemaan toista pentuetta, jonka vuoksi agilitytauko on pidentynyt.

Onneksi Lyylin ensimmäisestä pentueesta meille muutti maailman suloisin pieni malinoislapsi Vila, jonka kanssa ollaan aloiteltu pikkuhiljaa agilitytaitojen opiskelua.
Vila on nyt 14 kk ja olen jo pidempään miettinyt että Vilan oppimisprosessia pitäisi kirjata enemmän ylös, jotta pystyisi myöhemmin katsomaan, mitä ollaan nuorena opeteltu.

Taidot ennen vauhtia

Alusta asti minulle oli selvää, että Vilan kanssa panostan ennen kaikkea tekniseen harjoitteluun ja koiran ymmärtämisen kehittämiseen. Lyylin kanssa ollaan painittu vääränlaisen vireen ja siitä johtuvien ongelmien kanssa, joten nyt ajattelin että teen asiat alusta asti erilailla. Lyylin alkukoulutus perustui enemmän houkutteluun ja rataharjoitusta alettiin tekemään heti pennusta lähtien, ilman sen suurempaa teknistä osaamista.

Vilan kanssa minulla ei ole kiirettä rataharjoitteluun, vaan koirasta tehdään ensin teknisesti taitava yksittäisillä esteillä. Vilan harjoittelussa olen pyrkinyt pitämään alusta asti punaisen langan, jota seuraan läpi treenien. Kaikki treenit ovat suunniteltuja ja niissä on tavoite. Vilan kanssa olen pyrkinyt operanttiin vahvistamiseen eli lyhyesti siihen että oppiessaan koiran täytyy oivaltaa asiat.

Hyppy

Vilalle olen lähtenyt rakentamaan hyppyesteelle osaamista useammalle eri hyppykäskylle. Alkuun ajattelin etten mitenkään pysty hallitsemaan Lyylin kahden hyppykäskyn: ”hop” ja ”kierrä” jälkeen useampia eri käskyjä. Huomasin löytäväni itseni umpikujasta: mitä jos koira tuleekin tuolta suunnasta, minkä käskyn sitten valitsen. Nopeasti kuitenkin muovaantui omaan koulutukseen sopivat ja nykyagilityyn riittävän laajat komennot. Ajattelin tehdä vielä näistä oman julkaisun myöhemmin.

Kontaktit

Nyt kun lähdin rakentamaan uutta agilitykoiraa itselleni, niin halusin tietysti rakentaa tähän päivään mahdollisimman hyvän koiran, ja tähän kuuluu olennaisena osana juoksukontaktit. Vila on ensimmäinen koira, jolle opetan juoksupuomin, ja olen innostuneesti lähtenyt rakentamaan tätä osasuoritusta. Kaikkien uusien taitojen oppiminen ja opettaminen on ehdottomasti tämän lajin suola.

Asioiden opettamisessa ensimmäistä kertaa on tietysti omat haasteensa, kun referenssipohjaa ei löydy. Ensimmäisestä tulee yleensä se koekaniini, jonka jälkeen pystyy sanomaan mitä tekee seuraavalla kerralla paremmin.
Tämän tiedostaen olenkin kysellyt useammilta juoksupuomin kouluttaneelta mitä he tekisivät toisin koulutuksessa ja saanut arvokkaita vinkkejä.

Menin myös heti alusta juoksukontaktikurssille, jotta välttäisin suurimmat sudenkuopat koulutuksessa.

Kepit

Keppien opetuksessa olen tällä kertaa hyödyntänyt useampia metodeita, joista päällimmäisinä 2×2 koulutustavan, jolla lähdin liikkeelle, sekä takaperin ketjuttamisen, jota olen myös hyöyntänyt.

Lisäksi nyt neljännen koiran kohdalla olen alusta asti opettanut koiralle oikeasti kaikki keppikulmat. Koulutuksessa olen myös hyödyntänyt käänteistä palkkaa, eli sitä että palkka houkutteleekin koiran tekemään väärin, eli Vilan on alusta alkaen ollut tärkeä ymmärtää tehtävä, sillä palkka ei ole houkutellut oikeaan suoritukseen.

Palkasta luopuminen

Keppien opetuksesta päästääkin aasinsiltana muihin pohjataitoihin, joita olen Vilalle opettanut. Yksi taito on palkasta luopuminen. Jotta voin harjoitella sitä että palkka ei houkuttelekaan oikeaan suoritukseen on koiran osattava luopua palkasta ja tämäkin taito on pitänyt harjoitella ensin.
Nyt kun palkkaaminen on opeteltu uudella tavalla, on mukaan tullut oma palkkakäsky, jota minulla ei ole aikaisempien koirien kanssa ollut.

Jottei tämä kirjoitus venyisi liian pitkäksi, niin aion kirjoitella videoiden kera näistä aiheista vielä omat julkaisut.

#agility #juoksukontakti #hyppykäskyt #pentuagility #agilitynalkeet #rc #runningcontact #tekniikkakoulutus #kepit #2x2method #2×2 #takaperinketjuttaminen #käänteinenpalkka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *