Uudet haasteet, nousu kolmosluokkaan

Olin ottanut kesäloman tavoitteeksi kolmosluokkaan nousun. Ilmoittelin Lyylin lähes kaikkiin kisoihin, joihin vain kesälomani aikana ehdin osallistua ja myös treenaaminen oli intensiivistä. Panostaminen tuotti tulosta ja kahden ensimmäisen viikon aikana saatiin nollat kasaan. Oli ihan huippu fiilis kun vihdoin saimme avata uuden sivun ja alkaa miettiä uusia tavoitteita.

Jotenkin koko vuosi on mennyt pelkästään rimoja treenatessa ja kaikki muut osa-alueet ovat unohtuneet. Toki kesällä olemme päässeet jo enenemässä määrin tekemään kunnollista ratatreeniä ja rimojen tiputukset ovat olleet vähäisiä. Konkreettisia uusia treeniaiheitamme ovat olleet viimeisten kuukausien aikana erilaiset poispäinkäännökset ja sylkkärit, joilla olemme saaneet lisättyä vaihtoehtoja ohjauksiin. olemme myös tehneet erilaisia estevarmuustreenejä erikoisesteille ja kepeille. Pakka alkaa olla hyvin kasassa treeneissä. Lähes jokaiselta treeniradalta olemme saaneet puristettua nollan, mutta edelleen kisoissa vaivaa vireongelma. Tekeminen ei ole rentoa ja kisavideoita katsoessa olen huomannut Lyylin haukkumisen lisääntyvän kisatilanteissa. Esimerkiksi kepeillemenot ovat treeneissä tosi vahvoja, mutta kisoissa Lyyli tulee todella usein ensimmäisen keppivälin jälkeen ulos kepeiltä. Toisaalta itse jännitän niin paljon etten pysty liikkumaan tai ohjaamaan luonnollisesti ja Lyyli yrittää tuoda haukkumalla esille ettei saa tarpeeksi ohjeita.

Alla video meidän ensimmäisistä 3-luokan kisoista. Siinä näkyy kuinka kaikki rentous on kateissa, meinaan juosta esteitä päin enkä luota ohjauksissa Lyylin tekemiseen.

Suurimpana syynä Lyylin kisakäytökselle on varmasti oma jännittäminen. Olen yrittänänyt lähentää kisa ja treenitilanteita tekemällä samoja asioita ennen kumpaakin koitosta ja yrittänyt asettaa haasteita itselleni treeneihin, jotta oma jännitys olisi niissäkin mukana. Toisaalta olen yrittänyt valmistautua kisaradalle mahdollisimman hyvin myös mentaalisesti, jotta pystyisin hyvään suoritukseen. Silti tuntuu että jännitys pilaa kisasuorituksemme.

Alla taas video treeneistämme, joissa tekeminen oli todella rentoa. Minä luotan koiraan ja koira luottaa minuun. Seuraava tavoitteemme onkin saada kisatekeminen ja treenitekeminen vastaamaan toisiaan.

Olen ajatellut lähteä purkamaan kisavireen nousua nostamalla kriteereitä korkeammalle kisoissa ja toisaalta kisaamalla paljon. Loogisesti ajateltuna luulisin tästä olevan apua. Olemme kisoissa pitäneet (emme täysin, mutta suurimmaksi osaksi) kiinni siitä, että rata loppuu riman tiputukseen. Tästä syystä riman tiputukset on vähentyneet murto-osaan aiemmasta. Jos otankin nyt samat kriteerit muuhunkin tekemiseen – jos Lyyli hölmöilee radalla, tekee jonkin treeneissä helpon asian huonosti, niin rata ei jatku. En nyt puhu tilanteista, joissa ohjaan Lyylin väärin, vaan esimerkiksi edellä mainituissa  tilanteissa, joissa Lyyli jättää kepit suorittamatta tai tulee kontaktilta läpi. Hyppyjen kriteerien noustessa Lyylin virekin alkoi laskemaan oikealle tasolle, eikä meillä treeneissä olekaan enää vireen kanssa ogelmaa, joten samojen metodien tuominen kisoihin voisi auttaa. Tosin tämä taas vaatii sitä, että uhraamme kisoja pelkästään näihin asioihin.

Katotaan mitä tapahtuu ja jos ei mikään muutu, niin sitten mietitään uudelleen. Tulostavoitteiksi olen asettanut saada arvokisoihin tarvittavat tulokset kasaan ensi kesälle. Kisaamme nyt yhden kauden kolmosissa ja yritämme saada tekemisen kisoissa samalle tasolle kuin treeneissä ja jos kaikki menee hyvin, ensi syksynä alkaa projekti vauhdin lisäämikseksi, A:lle tulee silloin juoksukontakti, kunhan saadaan valmentajamme Jenna Caloander takaisin kotiin maailmalta.

Jenna on kyllä ollut luojan lahja meille, se on saanut minun ajatusmaailmaa muutettua koiran kouluttamisesta ja luonut uskoa meidän tekemiseen. Reilussa puolessa vuodessa noustiin 1-luokasta korkeimpaan luokkaan. Myös omassa ohjaamisessa on tapahtunut huimia edistyksiä ja myös ymmärrys lisääntynyt. Joudumme kuitenkin vaihtamaan vuodeksi valmentajaa, sillä Jenna lähtee kiertämään maailmaa. Toisaalta haikeaa, mutta pääsemme talveksi treenaamaan Maiju Korhosen valmennukseen ja olen kuullut hänestä niin paljon hyvää, että odotan jo innolla mitä uusi kausi tuo tullessaan!

 

#vireongelma #vireenhallinta #vire #tavoitteet #3luokka

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *